Charakterystyka wybranych zakładów gastronomicznych występujących w obiektach hotelarskich




- zakłady o ograniczonym zakresie żywienia są to: kawiarnie, herbaciarnie, piwiarnie, miodosytnie,cukiernie, coctail bary, espresso, punkty gastronomiczne.. Struktura funkcjonalna i przestrzenna różnych zakładów gastronomicznych Podstawowe metody obróbki i procesy technologiczne w gastronomii Urządzenia i narzędzia w gastronomii Towaroznawcza ocena surowców w technologii gastronomii Receptury, wydajność i koszty w gastronomii Technologia produkcji wybranych .Rodzaje obiektów hotelarskich w świetle polskiego prawa.. Zakłady gastronomiczne to obiekty, które łączy wspólny cel - wszystkie dążą do dostarczenia klientowi ostatecznego efektu obróbki surowca spożywczego - produktu.. Z drugiej strony szereg czynników, począwszy od wielkości, poprzez koncept i serwowaną kuchnię, po działalność dodatkową, sprawia, że mapa .Realizacja kompleksu produkcji i usług gastronomicznych świadczonych m.in. w różnego rodzaju zakładach i punktach sprzedaży (restauracje specjalizujące się w kuchni narodowej lub międzynarodowej, kawiarnie, kafeterie, bary szybkiej obsługi, automaty, snak-bary, koktajl-bary, winiarnie, piwiarnie, onkiernie itp.).„Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich" zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu technik hotelarstwa.. Zazwyczaj klient korzysta z usług hotelu jako ze środka zaspokojenia potrzeby .Syllabus AGH - oferta dydaktyczna dla kandydatów i studentów, programy studiów, efekty kształcenia i uczenia się, moduły, syllabusy Materiał nauczania 18 ..

Wybrane metody oddziaływania na jakość usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich 15 1.3.1.

Dział produkcyjny Rodzaj i układ funkcjonalny pomieszczeń w dziale produkcyjnym zależy od typu zakładu.. W zakładach gastronomicznych, w których jest realizowany pełny proces produkcyjny, muszą być następujące pomieszczenia:Ze względu na zakres żywienia zakłady gastronomiczne możemy podzielić na: - zakłady o pełnym zakresie wyżywienia są to: restauracje, bary, bistra, jadłodajnie.. Zakłady gastronomiczne w obiektach hotelarskich 5.1 Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 5.2 Charakterystyka wybranych zakładów gastronomicznych występujących w obiektach hotelarskich 6.. Charakterystyka i funkcjonowanie działów w obiekcie hotelarskim z uwzględnieniem poszczególnych stanowisk pracy.. Dla realizacji celu badawczego i weryfikacji tej tezy posłużono się analizą SWOT.. • członkami są przedsiębiorstwa hotelarsko-turystyczne, • prowadzi obiekty hotelowe, wczasowo-wypoczynkowe i sanatoryjne, • powstała w 1996 roku.Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie.. Standardy wyposażenia i obsługi 18 1.3.3.. Kształtowanie jakości w oparciu o normę ISO 9001 21 ROZDZIAŁ II.. Charakterystyka zakładów gastonomicznych.1) w obiektach powyżej 150 miejsc noclegowych, 2) dopuszcza się inne rodzaje ogrzewania, 3) obowiązuje od dnia 1 października 1987 r., 4) w obiektach powyżej 50 miejsc noclegowych, 5) na każdej kondygnacji dla gości mieszkających w pokojach, w których nie ma urządzeń higienicznosanitarnych, 6) jednolity komplet: w kategorii I i II - bardzo wysokiej jakości,1 Studia i Materiały..

Usługi żywieniowe w obiektach hotelarskich.

; Motele - obiekty położone przy drogach, dysponujące parkingiem, posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość w pokojach jedno- i dwuosobowych.Składniki pokarmowe i ich charakterystyka .. Zakłady gastronomiczne w obiektach hotelarskich .. 5.2 Charakterystyka wybranych zakładów gastronomicznych występujących w obiektachModel biznesu na przykładzie branży hotelarskiej - wybrane aspekty Artur Łachut* Streszczenie: Cel - W dobie wysokiej konkurencyjności (dominacji marketingowej i strategicznej dużych przedsiębiorstw turystycznych) zachowanie odmienności i niezależności korporacyjnej staje się kluczowym czynnikiem do przetrwania samodzielnych hoteli.5.. Na podstawie logo i przedstawionej w ramce charakterystyki określ nazwę polskiej organizacji hotelarskiej.. Estetyka i aranżacja wnętrz zakładu gastronomicznego 6.1 Barwy i ich rola w estetyce 6.2 Aranżacja wnętrza jadalni i jej wyposażenie meblowe1.3.. PREZENTACJA USŁUG GASTRONOMICZNYCH W SIECI OBIEKTÓW HOTELARSKICH OST .1 Zasady funkcjonowania zakładu gastronomicznego Układ funkcjonalny Podział pomieszczeń gastronomicznych 2 2 0 2 Podział zakładów gastronomiczych Zakłady typu otwartego Zakłady typu zamkniętego 4 2 2 3 Główne formy restauracji komercyjnych .. Charakterystyka wybranych kuchni ; 4 0 4 9 Kuchnie świata Charakterystyka wybranych .D..

Prezi.Placówki gastronomiczne - typy i charakterystyka.

W artykule opisano stan aktualny branży hotelarskiej w Polsce, oraz zmiany jakie zachodzą w hotelarstwie i ich uwarunkowania.magazyn opału (jeśli obiekt nie jest podłączony do miejskiej sieci ogrzewczej).. Hotele - obiekty posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczące szeroki zakres usług związanych z pobytem klientów.. Skorzystanie z usługi hotelarskiej nie jest celem samym w sobie.. CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW TYPU ŻYWIENIOWEGO ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I .Charakterystyka zakładów i punktow gastronomicznych Julia Janus i Klaudia Bąk klasa 2H Bistro *Potrawy są sporządzane na idywidualne zamówienie, *Obsługa kelnerska, *Staranny wystrój wnętrza, *Dodatkowe usługi kulturalno- rozrywkowe.. Układ funkcjonalny powierzchni w zakładach gastronomicznych 2 TG.13.2(9)1 BHP(7)1 BHP(7)2.Do zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i odnośnej.. Miscellanea Oeconomicae Rok 16, Nr 1/2012 Wydział Zarządzania i Administracji Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach Ł a d g o s p o d a r c z y i s p o ł e c z n y Bartosz Prońko 1 SPECYFIKA I JAKOŚĆ USŁUG GASTRONOMICZNYCH ŚWIADCZONYCH W HOTELACH Rozpatrując działalność gastronomiczną w obiektach hotelarskich najczęściej opisuje się restauracje w .5 Aktualna sytuacja na rynku usług gastronomicznych w Polsce i na świecie..

Standardy jakości w hotelarstwie, metody pomiaru i oceny jakości usług hotelarskich.

Zakłady gastronomiczne w obiektach świadczących usługi hotelarskie Opracowała Aldona Kleszczewska ZS 2 Szczytno Realizacja podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa 422402 GASTRONOMIA HOTELOWA TO RODZAJ SPECYFICZNEJ DZIAŁALNOŚCI KOMERCYJNEJ I KOMPLEMENTARNEJ.. Kategoryzacja a kształtowanie jakości 15 1.3.2.. Piwiarnia Bufety *sprzedaż popularnych towarówKryterium stosunku usług hotelarskich do podstawowej funkcji danego obiektu pozwala na wyodrębnienie usług: • podstawowych - zaliczane są tu świadczenia, dla których dany obiekt powstał, np.; w motelu usługą podstawową będzie zapewnienie możliwości parkowania pojazdów oraz serwis samochodowy, natomiast w pensjonacie .hotelarskiej i pomimo występowania incydentalnych okazji i wydarzeń, rynek usług hotelar-skich funkcjonuje na prognozowanym poziomie..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt